Oma blogiluettelo

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Naiset, joka päivä


Tunnen monta charmikasta ugandalaista miestä. En kuitenkaan ole tuntenut houkutusta seurustelusuhteeseen. Tässäpä joitain syitä: Aamulla nainen herää ensimmäisenä, viimeistään kello kuusi. Hän valmistaa aamiaisen, herättää miehen ja lapset sekä usein anopin tai jonkun muun sukulaisen ja tarjoilee aamiaisen. Sitten hän siivoaa keittiön ja pitää huolen siitä, että lapsilla on kaikki mukana ja he lähtevät kouluun. Työmatka Kampalassa on tuskastuttavan hidas aamuruuhkassa, kuten myös keskipäivän ja iltaruuhkassa. Liikenne on sekavaa ja vaarallista. Nainen joko hyppää autoonsa ja lähtee istumaan ruuhkaan tai istuu Bodabodan, moottoripyörän selässä ja pitää kovasti kiinni kun puikkelehditaan autojen ja kaistojen välissä.

Yksi päivittäisistä Bodaboda-onnettomuuksista, joissa yksi ihminen kuolee joka päivä. Tässä ei onneksi kukaan kuollut.

Koulut loppuvat normaalisti viideltä, samoin työt. Silloin nainen istuu taas ruuhkassa tunnin, puolitoista ja menee markkinoiden kautta kotiin. Isoimmat tytöt auttavat päivällisen valmistamisessa ja veden hakemisessa. Ehkäisyvälineet maksavat ja perheet ovat isoja, joskin lapsia tietenkin myös kuolee paljon huonon hygienian ja epäpuhtaan veden seurauksiin.
Kampalassa on tavallista, että miehet menevät baariin istahtamaan työpäivän jalkeen. Syömään päästään seitsemän, kahdeksan aikaan ja mies tulee kun tulee. Sitten normaalit kodinhuoltotyöt ja nainen tietenkin menee viimeisenä nukkumaan.

Banaaneja myymälläkin voi yrittää elättää perheensä. Mutta silloin on liikuttava koko ajan.

Perheväkivalta on kasvava ongelma. Siitä puhutaan ja sitä vastaan taistellaan mutta yhtäkaikki mies kokee oikeudekseen lyödä ja pahoinpidellä naista.

Ihmisten kanssa puhuessa ja sanomalehtiä lukiessa käy ilmi, että on tavallista, että miehellä on vaimon lisäksi sivusuhde, side dish. Myös naiset ottavat rakastajan, mutta arjen puristuksessa se ei ole heille yhtä vaivatonta kuin miehille. Moniavioisuus ei ole kaupungeissa tavallista, mutta laajalla maaseudulla kyllä.

Kun yhä useampi nainen Kampalassa käy töissä, hän kokee, että on vaikea alistua miehen ja kylissa asuvien sukulaisten vaatimuksiin palvelevasta ja nöyrästä asenteesta. Mutta niin se vain on, että vaikka pariskunta on koulutettu ja molemmat hyvässä asemassa, nainen vie miehelle teen ja ottaa hänen kenkänsä puhdistettavaksi. Olkoonkin että teen on valmistanut palvelija joka myös pesee kengät. On kulttuurisesti korrektia käyttäytymisellä osoittaa alisteinen asema.

Epäilen, että minulla on asenneongelma.
Hyvää Naistenpäivää!
2 kommenttia:

  1. Nyt vasta luin tän blogin. Kiinnostaa, mitä tapahtuu, jos nainen jä kiinni sivusuhteesta? Vai pidetäänkö ne salassa?

    VastaaPoista
  2. Sivusuhteet on terveellistä pitää salassa.

    VastaaPoista