Oma blogiluettelo

perjantai 10. tammikuuta 2014

Vakaa vanha valtio?


Mikä tekee valtiosta vakaan? Kun lukee vaikkapa Uuden Suomen http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ blogikirjoituksia, kirjoittajat viittaavat köyhään historiaamme, arveluun, että suomalaiset kannattavat sosialismia ja mietteisiin siitä onko pääkirjoituksen arvostelu turhaa vai sananvapauden käyttämistä. "Suomi on uppoava laiva" huokaa joku ja Seppo-Juha Pietikäinen viittaa amerikkalaisen Fund for peace-ajatushautomon tutkimukseen jonka mukaan Suomi sijoittui viimeiselle, 178:lle sijalle maiden välisessä vertailussa. Mitkä vertailukriteerit olivat, sitä hän ei kerro mutta voivottelee Suomen surkeaa sijoittumista.
Janne Suuronen referoi ilmeisesti samaa tutkimusta ja päätyy, oikeutetusti, päinvastaiseen tulokseen.  http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable
Suomi on turvallinen, taloudellisesti menestyvä ja hallinnoltaan läpinäkyvä valtio. Ajatus vallankaappauksesta tuntuu absurdilta, jopa huvittavalta. 
Täällä Ugandassa ajatus sen sijaan käy yhdellä jos toisellakin mielessä. Valtio ei ole vanha, ei vakiintunut eikä erityisen vakaa. Naapurivaltiot ovat sisällissodassa tai sen partaalla ja Ugandan näennäisen rauhallisesta parinkymmenen vuoden jaksosta huolimatta pinnan alla kytee. Seuraavat vaalit ovat kahden vuoden kuluttua ja silloin presidentti Yosewi Museveni on ollut vallassa tasan 30 vuotta. Sinä aikana kansalaisten luottamus lakiin ja sen toimivuuteen on kasvanut joskin oikeusjäjestelmässä on pahoja puutteita. Ihmiset joutuvat odottamaan oikeudenkäyntiä joskus vuosia ja tuomiot vaihtelevat rajusti. Oikeuslaitos on yhtä altis korruptiolle kuin valtion muutkin virastot.
Ugandan talous sen sijaan kasvaa ja riippuvuus maataloudesta vähenee palveluelinkeinojen hyväksi. Maassa on runsaat öljyvarat, joiden hyödyntämisessä norjalaiset, irlantilaiset ja kiinalaiset yhtiöt ovat olleet nopeita. Valtio yrittää saada osansa ja on aiheellista kysyä, jääkö vauraudesta mitään ugandalaisille.
Maassa toimii valtapuolueen, NRM:n lisäksi myös pääoppositiopuolue FDC joidenkin pienempien puolueiden lisäksi. Vaikka edellisten vaalien luotettavuudessa olikin toivomisen varaa, oppositio kuitenkin toimii aktiivisesti ja sen äänenkannattaja Daily Monitor on tällä hetkellä taas toiminnassa. Uganda onkin afrikkalaisen tutkimuslaitoksen mukaan selvinnyt naapureitaan paremmin turvallisuuden, läpinäkyvyyden, oikeuslaitoksen toimivuuden ja taloudellisen kehityksen mittareilla mitattuina.
Mutta naapurimaat ovat romahtamisvaarassa, mikä tuo tuhansia pakolaisia, rasittaa taloudellisesti köyhää maata ja luo epävakautta myös Ugandaan.

2 kommenttia:

  1. Tulee mieleen opiskelijani viime viikolla Siperiasta pitämä esitelmä. Hänen kotikaupungissaan asuu parisataatuhatta ihmistä ja siellä on kuusi isoa vankilaa, joten illalla ei voi kulkea ulkona. Lähellä ovat maailman suurimmat timanttikaivokset, mutta niistä saatava raha menee Moskovaan. :(

    VastaaPoista
  2. Joo. Eivätkö vankilat ja raskaat rangaistukset takaa turvallisuutta? Korruptoituneet vallanpitäjät eivät tule ajatelleeksi että ehkä täytyisi aloittaa siitä, että ihmisten elinoloja parannetaan.

    No nyt ne timanttirahat ovatkin tarpeen kun talviolympialaisia rakennetaan kesäolosuhteisiin!

    VastaaPoista